onsdag, augusti 11, 2021

Minnesanteckningar om utrustning på kungsleden

Min packlista finns här och den motsvarar i stor vad jag tog med mig i realiteten. Till att börja med bar jag nästan 5 kg mat av olika slag med (mest sånt jag inte kunde köpa på leden), och jag ska återkomma till det.

All utrustning kom till användning många gånger med ett undantag; jag kunde ha lämnat vattenfiltret hemma (å jag visste det egentligen). Så 59 gram onödigt stuff i packningen får betraktas som helt ok.

Mitt batteripack (Anker powerbank, 20100 mAh) höll nog med ström för hela turen, jag hade telefonen (iPhone 11) i flightmode hela vägen men påslagen, använde offline karta med gps, kameran och lyssnade på ljudböcker/poddar någon timme per dag, i 15+ dagar.

Gasol: en styck 450 gr gasoltub från Biltema räckte alla dagar utom den sista vilket var mycket längre än jag trott. Vi använde iofs mitt JetBoil som är gassnålt, men vi använde det mycket hela tiden.

Telefoni: jag hade med en extra extremt billig Nokia 105 med ett Telia kontankort, Telia är det enda bolaget med något lite täckning utanför Kvikkjokk och Abisko. Behövde ringa två samtal (ett hem och ett för att fixa båttransport). 

Min Spot gen4 funkade precis som den skulle och lät folk hemma veta var vi var. Behövde aldrig ens fundera på att använda nödsändarfunktionen, det var en väldigt lugn promenad. Den behövde tre omgångar batterier, troligen mest för att jag dummat mig och inte köpt alkaliska batterier från början. Jag stängde av den under nätterna.

Tältet (Hilleberg Anjan 2) höll allt vad det lovade och stod emot mängder av regn och vind, sattes upp och togs ner under både genomusla och fantastiska förhållanden. Det höll oss skyddade och torra, inget regn in, ingen kondens. Det har nu definitivt gjort skäl för sin höga prislapp (mer än 50 nätter ute i det för mig) och det är ännu lika fräscht som när det var nytt. Vi kunde t.o.m. tillbringa större delen av en del dagar i det i väntan på bättre väder; men det är inte ett stort tält så man få tåla att leva nära inpå varandra.

Myggskrämman Theramcell Backpacker var ett oplanerat sistaminutenköp, men oj vad tacksam jag var för det. Den fungerar precis som annonserat och vi hade vid behov en myggfri lägerplats! Vi behövde ett dussin plattor under den här vandringen, och vi bar med en extra liten gasoltub för att kunna laga mat och ha den på samtidigt. Den drar väldigt lite gas.

Understället från Woolpower hade jag att sova i och det var mycket bra, men på tok för varmt för att gå i på dagarna även när det var kallt. Nästa gång packar jag ett lättare och mindre underställ i ett modernare material. Ylle tar mycket plats i packningen, hinner inte torka ifall man behöver tvätta det och är väldigt ömtåligt. Jag uppskattar inte att det går hål (på flera ställen) i ett underställ för 2000:- redan innan jag hunnit tvätta det en första gång. Mina tunna yllesockar från samma tillverkare funderade fint (men gick sönder de med).

Vandringsskorna (Merrell MQM Flex 2) var perfekta, alla säger att man måste ha kängor i fjällen men nej, det måste man inte. Dessa är det bästa vandringsskor jag haft hittills, och det är två saker jag uppskattar väldigt mycket med dem: 1. Från start så har de suttit perfekt, inga blåsor inga skavsår inga som helst fotproblem någonsin (vare sig på skåneleden eller i fjällen) och 2. De är iofs lite vattensäkra (för typ 3 cm djupt vatten), men när de väl blir våta (och alla skor & kängor blir våta) så torkar de på några timmar även när de sitter på foten om det väl blir torrt väder. Vintervandring är en helt annan femma, då skulle jag antagligen välja kängor; t.ex. de massiva Lundhags Jaure II som jag äger; de känns som en traktor på fötterna på gott och ont.

Så i princip var allt gott men det fanns några problem: Jag borde ha packat regnbyxor men jag hade inga. När det väl öser ner så behövs de, och om man går 20 dagar i fjällen så kommer man att ha några väldigt regniga dagar. Jag har köpt regnbyxor nu (Marmot Precip, ca 200 gr) men har inte kunnat testa dem. Det andra problemet var handskar/vantar. De vi hade med oss (från Rusta) var varma och sköna men inte tillräckligt vattentäta, den dag det regnade som mest gav de upp och efter ett par timmar i regn var de genomblöta och tog lång tid att torka. Jag fick köldeksem på händerna som jag behövde tejpa ihop (de läkte dock på 3-4 dagar). Så jag måste hitta bättre vattentäta vantar till nästa tur.

Jag förlorade också min Victorinox fickkniv under en busstransport, så jag har beställt en ny, en Victorinox Climber. Den har allt jag behöver i en kniv; kniv, sax och skruvmejsel (plus korkskruv, kapsyl- och burköppnare som kan vara bra att ha).

Det var väl allt om saker. På det hela så har jag lärt mig vad jag behöver. Nästa steg är att minska på den existerande bekväma packningen till den blivit så lätt den bara kan.

5 kg mat från start var mycket, det var torrfoder för fyra dagar (jag hatar torrfoder, men det finns inget bättre alternativ), en hel del grötblandning (hemmagjord), flera paket Trailbutter, 6 påsar Haribo Goldbären (mitt favorit vandringsgodis), två burkar tonfisk i olja, två med makrill i tomatsås och lite annat; kryddor, olivolja, bröd, ost på tub, kaffe med mjölk. Jag åt allting under turen och att få variation från det torrfoder man kan köpa var guld värt. Jag ska leta efter fler saker jag kan bära och laga till för i fortsättningen vill jag äta så lite frystorkat som jag kan - men ändå inte packa tungt. En lösning jag funderar på är att gå kortare turer med bättre mat och med trangiaköket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar