fredag, januari 27, 2017

Det där med kultur

Jag var på Malmö Live igår kväll, jag lyssnade på Mozart och Bethoven och det var helt fantastiskt, det är det (nästan) alltid. Jag har ett abonnemang, så jag går dit ganska ofta och en sak slår mig; det är fullt. Musik är inte ett litet sidointresse, det går in 1600 pers i konsertsalen och det är sällan man ser några påtagliga luckor i publikhavet.

Det samma gäller på konstutställningar; det är ofta fullt med folk (nåja, inte på dagtid vardagar när folk jobbar men annars). Speciellt om det rör sig om konst med starka visuella aspekter; det kvittar om den är ny eller gammal bara den betonar nöjet i att se och tänka.

Samtidigt har vi en höger som tycker att TV4 är summan av vad kultur vi behöver (eftersom det är privatfinansierat så är det bra), en vänster som klottrar "Bomba Malmhattan" (det är vad de kallar Malmö Live) på väggar och en fascisthöger som säger att kultur är viktigt men vill inskränka det till nån slags Skansen-fast-dummare historia.

Det enda vi människor skapar som överträffar oss och trancenderar historien är kultur; bara i det kan vi glädjas åt det som berört människor i årtusenden. Om vi inte producerar mer, ny, kultur och tar vara på den som finns vad ska vi hålla på med då? Idol-tävlingen och fotboll? Vad ska det vara bra för? Det är så ohyggligt tramsigt alltsammans; det behövs stora satsningar på mer kultur av hög kvalitet och de allra flesta av oss längtar efter mer av det. Ett nytt konstmuseum till de stora samlingar som finns, större budgetar för Malmö Opera, Konsthall och Symfoniorkester.

Det kanske kan få stopp på det vi verkligen inte behöver; en uttråkad hoper människor som med glåmig blick ägnar ännu en dag år shopping; köpande där akten är central och objektet banalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar