lördag, januari 21, 2017

Gameification av tentarättande

Jag sitter hela denna helg med tentarättning; dels de sista från förra terminen (som jag inte han läsa på avsatt tid eftersom det, som vanligt, var mycket att styra med kring terminsstarten), dels den första duggan på vårterminens första delkurs.
I det första fallet så har jag en "klassisk" hemtenta, flera frågor i olika längd att läsa kommentera och bedöma i Word. Det är ganska tufft; det är mycket att läsa och jag behöver sätta mig in i studentens sätt att skriva så jag kan ge bra kommentarer. Det går ofta vägen men det är också mycket ansträngande, jag begränsar mig till tio rättade tentor per dag för att hålla skärpan.
I det andra fallet har jag duggor; svar på en tentafråga ska lämnas in varje fredag. Korta texter, tydliga uppgifter. Jag måste också läsa, kommentera och bedöma mycket snabbare, helst redan på söndagen. Men de lämnar in och jag lämnar kommentarer genom Live@Lund och eftersom de är ett helt OK gränssnitt för det och eftersom svaren är korta (under 1500 tecken) så är det ganska lustbetonat; känslan är mer av "jag läser en till nu när jag ändå är igång" "hur har nästa student löst uppgiften måntro?"; lite på samma sätt som bra dator-/tv-spel driver på en att fortsätta bara en gång till, och en gång till och en till. Denna gameification var en oväntad bonus med denna typ av inlämning! Allt som gör tentarättning roligare är alltid välkommet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar