torsdag, maj 18, 2017

Tony Cragg

Så är två (av tre tror jag?) skulpturer av Tony Cragg på plats, i morgon ska de monteras. Det är en stor apparat att transportera dem dem och montera dem. De ser absolut fantastiska ut redan där de ligger ner med rostskyddsmålade bottenplattor på torget; solnedgångsljuset får bronsen (?) att glöda. Vad jag kan avgöra så är de väldigt väl anpassade till platsen vad det gäller form (eller formkontraster till övriga ting här kanske är mer korrekt), material (det är vacker som guld) och storlek (de har ett mycket precist format i förhållande till omgivningen som kräver mycket av skulptur här). Det kommer att bli mycket bra när de är på plats; ändå hör jag en oherrans massa knorrande från delar av Malmös konstliv - inte svenskt nog, för manligt, för fel. Jag håller inte med; jag gillar dem redan och det är bara att tacka donatorn Per-Olov Börjeson som står för fiolerna. Lustig fotnot; en gång när jag var en mycket liten pojke i skolan i Kristianstad fick jag en premie av en lärare; det var en bok med många illustrationer kring många av de konstnärer som visades på Galleri Börjeson i Malmö; den kan ha bidragit till att jag blev konsthistoriker, den gjorde mig i alla fall väldigt nyfiken då (även om jag idag när jag bläddrar i den också ser hur mycket marknadsföring det är).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar