söndag, juli 11, 2021

Planen för att gå Kungsleden

 Så det finns en slags planering för den här långa promenaden, återstår att se hur mycket av den som håller i verkligheten. Det brukar bli skillnader och jag har planerat för det med. Men så här:

På torsdag den 15:e vid lunchtid tar vi X2000 till Stockholm, byter till nattåget norrut. 13 timmar på tåget och anländer Mjurek strax innan kl 7 på morgonen, väntar en timme där på bussen som går till Kvikkjokk, som vi anländer ca 12. Så i princip 24 h tåg/buss.

Så vi börjar gå norrut på fredagen den 16:e. STFs stugor är en mall för hur man kan planera, men eftersom vi ska tälta hela vägen så är vi inte bundna till det. Kvikkjokk-Pårte 17 km, Pårte-Aktse 22 km, Aktse- Sitojaure 10 km och så Sitojaure-Saltoloukta 19 km. Om vi håller oss till det så är vi i Saltoloukta den 19:e, men jag har bokat rum och middag där den 20:e så jag räknar inte med det. Om allt går bra så blir det en utflykt vid Aktse upp på Skierfe för att se ner över Rapadalen eller så blir det nåt annat. Men på Saltoloukta fjällstation sover vi i sängar och äter på resturang.

Sen finns det inga mer tider, bortom tåget hem den 5 augusti så jag ska inte rabbla alla fjällstugor vi passerar. Man kan se hur leden går hos STF och där finns en massa annan nyttig information också. Efter Singistugan tänker vi vika av och ta oss upp på Kebnekaise, en liten bit in i Singivagge för att slå läger och dagen därpå upp till toppen via Durlings led (och tillbaka till lägret samma dag). Men Kebnekaise är inte målet med resan och om vädret inte är Ok så hoppar vi den, även om det naturligtvis skulle vara skoj att gå upp, speciellt som min storasyster var där för några veckor sen.

Efter det kommer vad jag har förstått den mest hisnande vackra delen av vandringen, 5-6 dagar upp till Abisko. Här vet vi också hur vi ligger till med tid och dagar och kan göra avstickare alternativt kan jag försöka boka plats på Abisko fjällstation och övernatta där för att sedan göra en utflykt på en dag eller fler beroende på hur det är med tiden.

Om man skulle gå stuga till stuga hela vägen så blev det 13 dagar, med en omväg upp på Kebnekaise blir det 15, och vi har 19 dagar till förfogande, så det får bli med en och annan utflykt bort från leden skulle jag tro, så tillvida det inte blir en väldigt långsam vandring. 

Hem går det tåg från Abisko direkt till Stockholm, och sen X2000 till Malmö. Vi har egen kupé både upp och ner på nattågen.

Så det är min semester, en lång promenad bland mygg och annat i en miljö där det i snitt regnar varannan dag för att sova på marken och äta torrfoder. Jag kan inte bärga mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar