torsdag, juli 03, 2014

Tillfälligt avbrott i semestern

Det fanns åtta skåp med diabilder kvar på jobbet som skulle ha tagits om hand innan vi stängde för semestern, så i förmiddags fick jag ett telefonsamtal och tog tågen in för att lösa det. Efter att ha pratat med Cecilia så stod det klart att det handlade om bilder som skulle slängas. Det som stod kvar var själva kärnan av diabildssamlingen; bilderna som använts för undervisning på nybörjarkursen; från Lascau till 2000 ungefär. Tecknet på att jag en gång fått ansvar som lärare var att jag fick nycklar till den samlingen och jag känner de nyare bilderna mycket väl. Jag var först att byta till digitala eftersom jag är den som undervisar på samtida konst och den delen av samlingen kan ju aldrig motsvara behov och förväntningar. Hur mycket man än jobbar på det så springer samtiden alltid vidare. En sak slog mig när jag tömde skärmarna (bilderna satt på metallramar i specialbyggda skåp med belysning så man lätt skulle kunna se dem när man plockade bilder till en föreläsning) och det var hur fastlåst man var vid en tradition av denna teknik, en tradition som fanns fastslagen i andras urval av bilder, av hur samlingen såg ut. Digitala medier har verkligen gjort den sidan av att skriva föreläsningar mycket snabbare, smidigare och mer flexibel. För min del har det varit mycket befriande. Samtidigt så var den samling bilder jag slängde idag själva kärnan i den undervisning vi gjorde - utan samlingen, ingen grundkurs; allt byggde på att vi samlade och bevarade ett gemensamt arkiv med bilder. Vi hade amanuenser och en fotograf anställda för att sköta om dem, det var nödvändigt.
Men nu är de slängda; jag uppskattar det till ca två kubikmeter diabilder. Det tog mig fyra timmar att få dem ur skåpen och ner i en container. Nya tider och nya tag, det där med att kasta saker man alltid känt varit så oerhört viktiga är väldigt befriande.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar