torsdag, maj 05, 2022

En enda viktig fråga

 IPCC skriver rapporter baserad på faktisk forskning, inte tankesmedjedrivet dravel. Världens klimat och miljö är på väg åt fel håll, läs mer här t.ex om du orkar. All användning av fossila bränslen måste börja minska nu och det rejält. Det kommer inte att ske eftersom vi världen över har en medel- och överklass som aldrig någonsin tänker avstå från någonting.

För egen del så ser jag vad jag gör och kan göra. Jag har aldrig ägt en bil, har inte ens körkort. Min cykel är det föredragna fordonet, när jag inte går. Ibland åker jag tåg, men flyg blir det inte mer av. Jag har flugit mer än min andel; en långflygning till Japan och ett 20-tal ToR resor i Europa, det är mer än nog. Jag borde handla mindre och det har mest blivit second hand de senaste åren. Men cykeln köpte jag ny, och en del kläder. Jag har ett grönt el-avtal med enbart vindkraft. Jag bor större än vad jag behöver, i en hyresrätt jag inte renoverar.

Men vad jag gör kvittar egentligen. Det är lugnt att kunna göra ett delbokslut för egen del och se att jag inte är en del av problemet. Men mer är det inte. Ingen politiker vågar se till att transporter minskar radikalt; mycket mindre privatbilism, riv flygplaster, betydligt färre varor i butikerna. Radikalt höjda bensin och dieselpriser. Så många färre möjligheter och friheter för en medelklass som unnar sig. Om någon försöker ta alla dessa från dem så blir det nån slags revolution; fler Trump, LePen, Åkesson. 

Så jag har väldigt lite hopp om någonting alls här. Men jag har inte heller några barn som måste leva i det elände deras galna föräldrar skapar, och det är alltid något. Om trettio år är jag troligen död och begraven, då är det definitivt försent och de som är kvar får leva med en förstörd planet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar