söndag, april 15, 2012

Möjligen väldens vidrigaste tårta

Almondy Lemon Mousse, jag skulle citera deras egna beskrivning om den gick att klippa och klistra, men nån stjärna på deras reklambyrå tycker det är snyggast med bildfiler av text så nej, jag kan inte skriva av detta svammel.
Såhär borde det stå: Under ett stenhårt lager av gul plast, med en smak av syntetiska fetter och något obeskrivligt industriellt finns en vit smet mer lik vispad modellera än något annat, den sitter fast i munnen och får en att tro att man just täcker sina inälvor med en outplånlig plastfilm. Därunder finns en ordinär konstgjord mandelbotten som mest smakar socker och under den ännu ett lager av ännu en slags förhoppningsvis ätbar plastfilm. Under alltihopa finns vad jag tror ska vara ett oätbart plasttråg (jag smakade inte).
Det hela var ohyggligt, som om 1960-talets mest bisarra produkter hade väckts till liv igen. Inget i den här kartongen påminde om något som man borde äta, det var hårt, det var smetigt, det luktade inte alls, det smakade vare sig sött eller syrligt utan bara mycket unket. Det är en liten tårta, vi var två sötsugna människor. Likväl hamnade huvuddelen i soporna - jag la den i matavfallet med jag undrar om inte mjukplast vore rätt sopfraktion, eller så borde den lämnas in som miljöfarligt avfall.
Bilden på kartongen ljuger inte, tack vare det hårda, tjocka & syntetiska lagret ytterst på tårtan så kan den ställas såhär på högkant utan problem. Ej heller fyllningen låter sig påverkas av gravitationen. Jag är även säker på att alla naturliga ingredienser (mandel, citron) befinner sig utanför själva bakverket, precis som på bilden.

2 kommentarer:

 1. Hej Björn,
  jag fann detta inlägg då jag googlade efter en konstvetares syn på Makode Lindes uppmärksammade verk. Efter att ha läst diverse debatteringar på Newsmill som, för att citera Strindberg, ter sig som ett hysteriskt runkande, behövde jag desperat få höra i alla fall ett vettigt inlägg.
  Så, tack för ett gott skratt och den visaste åsikten i debatten jag har stött på. :)

  SvaraRadera
 2. Hej Björn!
  Jag heter Sofie och jobbar som Marknadschef på Almondy.
  Naturligtvis känns det väldigt tråkigt att läsa allt negativt du skrivit om vår moussetårta. Vi har jobbat med den i över ett år, och under utvecklingsarbetet har vi haft många smakpaneler som har hjälpt oss att testa fram tårtan och vi har fått mycket positiv respons.

  När jag läser din text börjar jag undra om det kan vara något fel på just den tårtan - kanske har fryskedjan brutits någonstans på vägen? Vill du ha en tårtcheck för att prova tårtan igen så skicka gärna ett mejl till: sofie@almondy.com

  Vänliga hälsningar
  Sofie

  SvaraRadera