fredag, april 27, 2012

Skyldiga och oskyldiga nöjen

 
Jag är inte ett stort fan av snabbmat, men det händer att jag äter sådant. McDonalds har numera dessutom ett gott alternativ (ja gott tills man tröttnar iaf, det värsta här är ju att maten alltid är precis likadan och lika industriell). Chicken selects, panerade och friterade bitar av kycklingfilé vilka smakade väldigt bra (jag har aldrig riktigt gillat industriburgare, det är för kladdigt och för smetigt i konsistensen). Så jag tog och kollade hur hälsosamt det där kan tänkas vara. McDonalds har en flashbaserad, symbolmaxat och mycket klumpig sida för att visa innehållet i maten, det är inte utan att man tänker att den försöker dölja så mycket som möjligt. För det är inte några vackra resultat.

 
Det är som synes inte ett lättläst diagram, å då har jag ändå fällt ut det år er. Så det här är en chicken select (tre goda bitar panerad friterad kyckling), BBQ-sås, mellan cola och mellan pommes. 870 kcal, jag vet av erfarenhet att jag behöver springa hårt i ca 50 minuter för att förbränna så mycket energi. Ungefär 2/5 av mitt dagsbehov i en måltid som inte gör mig särskilt mätt. Resten av symbolerna: 28g protein, 35g fett, 120g kolhydrater, 3,3g salt, 3g mättat fett, 55g socker och 4g fiber. Det är nåt fantastiskt industriellt med en måltid som innehåller ungefär lika mycket fiber som salt. Om man skippar colan så får man ner kolhydraterna till 76g och sockret till 11g. Så med ramlösa istället för cola så kan detta vara något att äta på samma sätt som man äter smågodis; väldigt sällan. Likväl är det väldigt gott, så inte att undra på att folk överlag blir allt fetare.
Det är ett lite underligt diagram; hela stapeln från vänster till höger avser att visa det rekommenderade dagliga intaget för en vuxen man, den streckade linjen representerar då 1/3, dvs vad denna måltid innebär om man ser den som en av dagens tre huvudmåltider. Låt mig gissa att många inte tänker på McD som en middag. Visst ja; Chicken selects är ett av de minsta och billigaste alternativet på menyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar