onsdag, december 28, 2011

En mathelg till!

Nyårsafton är en bra helgkväll; man kan laga till vad än som är väldigt gott och tillfredställande lyxigt. Själv utgick jag ifrån att jag ville dricka champagne hela kvällen och planerade menyn utifrån två olika champagner; Veuve Clicquot Brut (nr 7424) och André Clouet Grande Réserve (nr 7686) och om det behövs fler bubblor en sydafrikansk motsvarighet; Pongrácz Brut (nr 7628). Detta för att fira att jag har tre olika champagneglas i skåpen.
En snabb titt runt omkring olika dagstidningar avslöjar att när man tänker festmat och nyår så blir det hummer och oxfilé (i värsta fall bägge djupfrysta). Inget ont i det; men det är väldigt svårt att få fatt i god oxfilé och att laga till hummer kräver precision (och modet att ta livet av en livs levande en). Bäggedera är dessutom saker som är ganska bastanta och man blir stoppmätt (allra mest så om man ger sig på hummersoppa och Biff Wellington, vilket inte verkar vara ovanligt) - det är inte mat att para med champagne.
Så jag tar en annan väg; anklever med syltade päron på smörstekt bröd, rimmad kokt fisk (torsk, gös, eller lax - vad jag nu kan hitta som ser bra ut) med en smörsås, nåt lite åt hollandaisehållet och en ljummen sallad på haricots verts och ungsstekta tomater (tror jag) och efter det en pannacotta (lutar åt lakrits och hallon). Smörsåsen blir då det tillagningsintensiva men resten är ju mycket smidigt och jag tänker mig att det blir ganska lätt, trots allt ljuvligt fett. Möllans Ost hade anklever från Frankrike (och ett par ostar), inte paté utan en hel lever! Bröd hoppas jag ordna från Boulangeriet på Triangeln, surdegsbaugette tror jag även om jag vet att det "ska vara" brioche (som smakar för mycket som vetebröd för mig). Nog är min meny åt det dyra hållet - men den kostar mindre än de flesta set med raketer jag sett, det är min ursäkt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar