torsdag, december 08, 2011

Glögg

Det är kallt så det bästa där är, det är glögg. Nu har jag provat en del av de sorter som säljs på bolaget och det är ganska otäcka. Blossa starkvinsglögg går an, precis som blossa spetsad med rom, men resten ... det är sorgligt. Så jag kom på att göra egen, det är väldigt enkelt men inte så billigt. Ungefär såhär gör jag:
I en kanna med lock häller jag 1 liter vin (Luz för tillfället, det måste vara ett gott drickvänligt vin hursomhelst), 1 dl vitt socker och 1/2 dl mörkt muskovadosocker samt kryddor: 2 bitar pomeransskal, 4 gröna och 2 svarta kardemummakapslar, två bitar kanelstång, 20 kryddnejlikor, 6 enbär, en bit torkad ingefära och ett kryddmått mald (äkta) vanilj; alla kryddor utom nejlikor och vanilj krossar jag lite innan de hamnar i kannan. Allt får sedan stå svalt 1 dygn innan jag silar upp och tillsätter 3 dl mörk rom (jag provar lite olika, inte så dyra, sorter - Ron Barcelo verkar lovande). Häller upp på flaskor med patentkort och värmer glasvis i micron när det ska bjudas. Listigt att bara värma en gång, och smaken av kryddorna är trevligare om den dras ur dem i kallt tillstånd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar