onsdag, september 19, 2012

Ännu en föreläsning i sju-dagar-i-veckan-fighten

Jag och Ludwig undervisar för närvarande på vår kandidatkurs. Våra studenter har ett stadigt pensum av artiklar i några olika böcker att läsa varje vecka under tre veckor och ur detta ska de arbeta fram en 50 minuter lång föreläsning. De arbetar i grupper och alla grupper har olika texter, så de kommer både att få åstadkomma en föreläsning och lyssna på tre andra föreläsningar - de ska dessutom ge varandra organiserad feedback i ett peer-review system. Det är ganska så mycket arbete.
Så jag har förelagt mig själv att göra samma sak, att skriva tre st 50 minuters föreläsningar baserade på det material som är gemensamt på kursen, var och en på ett nytt tema hämtat ur materialet. Jag har några fördelar; främst att jag är väldigt erfaren i att skriva föreläsningar och väl insatt i materialet sedan lång tid (men det är inte jag som valt texter, det har Max gjort tidigare), å andra sidan så har jag betydligt mycket mindre tid (en dag, inte tre veckor) och arbetar ensam. Jag ska dessutom göra tre föreläsningar där studenterna gör en. Nåväl, jag misstänker ändå att jag har ett avsevärt enklare jobb, övning är alla färdigheters moder och att göra föreläsningar är absolut en färdighet.
Så här ser en föreläsning ut när den är till 3/4 klar (det återstår att göra en presentation och att skriva ett färdigt manus). Det handlar om foto, Benjamin, Debord och är inte så väldigt invecklat egentligen, allt på mitt köksbord är inte där för föreläsningens skull, men post-it-lappar och anteckningsblock, böcker och fotostatkopior är det material som texter växer fram ur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar