tisdag, augusti 30, 2011

Chrons sjukdom redux

Kom just på att jag skriver om Chrons när jag är sjuk eller ligger inlagd. Det är ju aningen dumt, för vanligen är jag inte sjuk alls. För ett år sedan var jag inlagd några dagar, vete tusan vad som var problemet då - men ont gjorde det. Vila och morfin. Men jag är inte helt säker på att det var chrons, inga tester visade någonting den gången. Annars var det länge sedan jag hade riktiga problem nu, ända sena 2008. Det verkar som om remicade + pentasa + den där operationen som tog bort en förstörd bit tarm faktiskt har gjort vad de utlovade.
En och annan människa som har fått diagnosen har hört av sig ibland, så några av er hittar min blogg. Om du är en av dem så hör på: jag var groteskt sjuk i några år under utredning och då jag provade olika mediciner, en del mediciner fick mig sjukare än jag var innan. Det kom krypande på mig nån gång de första åren av 2000-talet, och 2006 (om jag minns rätt) så fick jag min diagnos. En del mediciner jag provade funkade inte, den sista jag provat funkade - och jag älskar min doktor när han inte vill ändra på den nu. Två år av testande efter diagnos var segt, men såhär efteråt inte så illa egentligen. Jag kunde dessutom jobba ganska mycket under den tiden. Den finns en massa hjälp, det finns läkemedel som håller sjukan i schack för de flesta av oss.
Jag är väldigt frisk nu, och har varit det länge. Jag springer halvmaror, jag jobbar, jag reser. Det finns inga hinder, det är inte viktigt att vara nära toaletten längre, jag är en rimlig människa igen. Det kommer kanske nya skov, jag ska berätta om dem med. Men just så är allt väldigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar