tisdag, oktober 26, 2010

Kursplanering

Idag ska vi på min avdelning planera vidare på vår kommande kurs kring "Staden", som vi ska göra ht 2011 tillsammans med socialantropologer. Det handlar om olika sätt att läsa och förstå städer, med ett helhetsgrepp som jag gillar; vad ser vi här och nu av stadens alla olika lager? Att samarbeta med just socialantropologer kan låta slumpartat, men är det förstås inte; det finns täta band mellan ämnena när det handlar om fotografiska undersökningar av just urbana miljöer.
Ett år för att utveckla en kurs om 15 hp (dvs en halv termin) på avancerad nivå är ganska lagom, alla hinner jobba med sina delar innan de olika mötena och det finns utrymme för seriösa diskussioner om innehåll under resans gång. Vi har börjat med att parata om möjliga kursmål, gett oss hän åt detaljer och möjligheter och kan lugnt arbeta samman detta till en hel kurs och en slutgiltig form. Vi började med en mängd olika städer, och de kommer att finnas kvar i kursen, men centrum för studenternas arbete kommer att bli Paris. Jag har två ting att göra i samband med den staden; dels ett lektionspass kring personliga läsningarna av staden utifrån Walter Benjamin och Guy Debord, dels en historisk genomgång (av stadsplanering och arkitektur) som jag gör tillsammans med kollegan Cecilia Sjölin. Detta ska sedan fungera ihop med andra teoretiska, historiska och metodologiska delar från åtskilliga kollegor. Jag ska se över mina utvalda texter innan dagens möte, men jag är på det hela taget klar över min del av planen och det specifika sättet att ta sig an staden är något jag ägnat avsevärd tid redan. Ännu är inget hugget i sten. Jag gillar vårt sätt att arbeta med kursutveckling; transparent, resonerande och genom diskussion mejslar vi så sakta ut en fungerande form där alla är med och formar helheten.
I övrigt så hoppas jag hitta tid att se över avdelningens samlingar av grafiska blad, jag ska använde dem till övningar i nästa vecka så det behöver jag få gjort. Jag måste köpa en ny uppsättning bomullsvantar också. Ingen vila ingen ro! Jag älskar mitt jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar