måndag, oktober 18, 2010

Löpning och statistik

Att jag gillar löpträning (och tävlingar) är ingen hemlighet, att jag går igång på att mäta och föra anteckningar över hur det går är nog ganska uppenbart det med. Men det finns lite många sätt att göra det på och jag är dum nog att prova några olika och vet inte vad jag vill använda i slutändan, och det är inte nån poäng att lasta på sig ett otal olika mätinstrument för lite löpträning, det blir bara fel fel fel.
De två jag använder är min Garmin Forerunner 405 (i fortsätningen garmin) och Nike+ fotpod och min iPhone (med Nike+ appen, och Nike+ gps appen, varom mer strax). Bägge har sina för och nackdelar och jag behöver bestämma mig.

Garmin Forerunner 405
+ Gps-baserad ganska exakt mätning av löpsträcka och hastighet
+ Liten och enkel att ha på sig
+ Pulsmätning för effektivare träning
+ Ren snygg och detaljerad webbplats att samla statistik på
+ All mätdata är tillgänglig utan tjaffs, för export/import eller annat
- Det tar tid att starta träna då klockan ska hitta satelliter
- Man springer uteslutande med sig själv (inga sociala funktioner)

Nike+
+ Musik, telefon, löpmätning; allt samlat i iPhonen
+ Träningsprogram och coach via webben
+ Kopplingar till olika (frivilliga) tävlingar motiverar
+ Man får (rudimentär) feedback via voiceover under löpningen
+ Fotpod betyder att man kan börja springa med en gång
- Fotpod är inte så exakt för mätning, behöver kalibreras för bästa resultat
- Virrig webbplats, med för mycket utseende och för lite data
- Alla data låst till Nike+ (vad jag kan se)

Det är lite dött lopp; den främsta fördelen med Garmin är dess tydliga och exakta datahantering, det bästa med Nike+ är träningsprogrammen och coachningen.
Nike+ gps har jag precis laddat ner och inte hunnit testa, den ger en ännu högre nivå av feedback då den kopplar direkt till facebook och twitter om man vill och den kopplingen går åt bägge hållen. Så den talar om att man gett sig ut att springa och om folk kommenterar så får man det i hörlurarna under löpningen. Det kan bli fantastiskt eller precis hur pinsamt som helst. Jag återkommer med en dom där.

Utseende är ju en fråga om smak, Garmins webbplats vinner med hästlängder i mina ögon pga sin enkla och tydliga design, deras inloggning funkar också mycket bättre än den flashtunga Nikerunning portalen. Prylarna i sig ja, de är små och syns knappt men det är lite klumpigt att ha iPhonen på överarmen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar