tisdag, oktober 05, 2010

Lök

Intelligent mat är fantastiskt. Med det menar jag sån mat som tar enkla, billiga och vanliga råvaror och med konstskicklighet och/eller kunskap förvandlar dem till något helt underbart. Idag gjorde jag löksoppa (lite fritt efter Anthony Bourdains recept i hans Franska kök) och det är bara lök, lite ost, en skiva formfranska, lite kryddor en massa omsorg, tid och eftertanke och det blir orimligt gott. Munnen är ännu lite skållad efter den mycket varma soppan och det finns inga som helst rester.
Första gången jag kom att tänka på det som  intelligent mat var första gången jag lagade Crème caramel från grunden; det är ägg, mjölk och socker som genom tid och handlag blir till en efterrätt jag verkligen älskar. Samma förvandlingsnummer, samma sätt att tänka på mat.
Vilken unge som helst kan lära sig steka oxfilé, men det krävs kunskap, vilja och omsorg för att laga lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar