måndag, oktober 25, 2010

Lakrits

Gårdagens efterrätt gick åt fort; lakritspanacotta med hallon på. Det är i högsta grad en efterrätt som bygger på rätt råvara, i det här fallet rätt lakrits. Det kan finnas många sorters god lakrits där ute, men jag har funnit en som är absolut bäst; Johan Bülows lakritspulver är suveränt, och det är eg "bara" ren raffinerad lakritsrot. Bülow gör flera andra sorters lakrits, inkl flera avsedda att äta som godis. Jag gillar No 1 & 2 väldigt mycket, de är söt respektive salmiaksalt lakrits. De är inte direkt billiga nån av dem, men de finns att köpa hos Möllans Ost. Den malda kravmärkta vaniljen hittade jag hos coop, den kommer från Khoisan Tea och smakar mycket bättre än vanilinsocker.


Eftersom efterrätten var väldigt god så blev det inga bilder på den. Den slank ner för fort. Men den är lättgjord när shoppingen är gjord, typ såhär:

Lakritspanacotta (4 portioner)
3 dl grädde
2 msk socker
1,5 blad gelatin
2 tsk Raw Liquorice Powder från Johan Bülow
1 krm äkta vaniljpulver
Djupfrysta hallon och lite mer socker

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, värm upp grädden i en kastrull (jag brukar värma den ordentligt men inte riktigt låta den koka). Rör ner socker, vanilj och lakritspulver, smaka av så att det smakar lagom mycket lakrits. Vispa inte, utan rör bara lugnt med en sked, rör också ner det urkramade gelatinet i den varma panacottan. Fördela i fyra snygga glas och ställ kallt för att stelna, det tar några timmar. Lägg också hallonen i en skål med lite socker och ställ dem i kylen för att tina långsamt (så behåller de formen och ser snyggast ut). När man serverar så lägger man en dos hallon ovanpå panacottan och så är det bara att äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar