fredag, april 02, 2010

Påskmiddag: experimentfläsk

För en vecka sedan lagade jag ett experimentfläsk som blev väldigt gott, så idag försöker jag göra om det hela fast med revbensspjäll istället för sidfläsk. Rimmat sidfläsk fungerade fint men en hyggligt stor bit genererade nog med kött för två förrätter och jag tänker mig en lite mer bastant middag, alltså revbensspjäll (som jag kanske borde rimmat tänker jag nu, men det gjorde jag inte). Om revbensspjäll inte funkar så bra som jag hoppas så kommer jag att testa med fläskkarré nästa gång.
Nåväl, det är enkel matlagning som kräver en del tid. I en tillbörligt blötlagd lergryta la jag lite mer än ett kilo kravmärkt tjockt revbensspjäll (änglamark), två grovt skivade lökar (en röd och en gul men det kvittar nog), några teskedar salt, en del svartpeppar, lite muskovadosocker (ca 1 tsk), 1,5 dl billig röd standardbalsamicovinäger och 5 tsk sichuanpepparolja och det sista är tricket, det är en underbar produkt jag hittade hos Möllans Ost. Det blir starkt med så mycket olja. Så får det stå i ugnen i ca 3 timmar på låg värme (100° vore idealiskt, men min gasugn går som lägst till 125°), och mot slutet är det bra att kolla om det behövs lite mer vätska, vatten lämpligen och i måttliga doser. Jag tänker servera med krispiga grova groddar och inget mer.

1 kommentar:

  1. Hej Björn!

    Jag hittade din underbara blogg genom att sichuanolja.se har fått besökare via din länk. Så roligt att du tycker om vår olja, vi tröttnar aldrig på att höra att folk uppskattar den :-)

    Med vänliga hälsningar

    Johan Malmqvist, sonson till Ningtsu och producent av Ningtsus sichuanolja

    SvaraRadera