torsdag, april 08, 2010

Stadsvandringar

Idag ska jag ägna hela dagen åt att gå i Lund med en grupp studenter, hälften på morgonen, hälften efter lunch. Meningen är att visa dem hur mycket av det vi ser idag kom till under 1800-talet och hur detta i sin tur också beror på äldre bebyggelse; de ska om jag lyckas börja ana sig till hur man kan "läsa" platsen kring sig och förstå att den har en lång tidsutsträckning och inte bara ett här och nu.
Denna möjlighet att se på världen och tingen kring mig och läsa dem som delar av en lång fortlöpande berättelse har alltid varit oerhört fascinerande för mig, jag hoppas alltid att någon annan ska uppleva samma plötsliga öppning i tingen. Sen behöver det inte uteslutande handla om tid och historia, det är så att säga bara en genre i ett system av möjliga läsningar. Någonstans finns numera alltid Guy Debord i bakhuvudet när jag gör sånt här.

Sen ska jag jäkta hem till Malmö och ortopedteknikern och testa nya skor och inlägg, och ut och springa en runda. Inte många stillasittande minuter idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar