söndag, oktober 07, 2012

Nej, nej, nej och åter nej

Monarkin är en ohygglig anakronism, nu har vi iofs tagit ifrån kungahuset all reell makt men det är verkligen på tiden att de packar ihop och börjar bete sig som folk. Inget land behöver avla en släkt av galjonsfigurer, för den uppgiften och mer därtill har vi en statsminister som vi väljer i demokratiska val.
Så det är inte att undra på att det dyker upp en strid flod av bilder som driver med dem. Deras politiska makt är fråntagen dem och det kulturella inflytande de kunde ha har de aldrig lyckats ta fatt i. Ett hov kan driva fram musik, konst och litteratur men det som vi har fött upp kan inget mer än shopping, å knappt det.
Nåväl, bilder har en förmåga att berätta för oss om läget omkring oss och alla kunga-satirerna är bra exempel på det. Att sedan hovet kräver minskad yttrandefrihet, en advokat kallar det vuxenmobbning och hovets före detta presschef tror att man tjänar pengar på't är bara tecken på hur illa ställt det är i landet. Att kritisera kungahuset är inte mobbning, det är politik. Yttrandefriheten omfattar särskilt rätten att kritiserar makten. Det borde vara självklart, men så är tydligen inte fallet. Är vår horkarl till kung så gullig att han måste få särskilda privilegier? Tror inte det va. Släpp hela familjen fri och gör dem till medborgare, om de inte klarar av det så finns det plats i Fas 3 också för dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar