torsdag, november 22, 2012

Seminarier

På jobbet har vi infört lunchseminarier i konsthistoria och visuella studier, en kort text och ett en timme långt seminarium med matlåda/smörgås/vad man nu vill ta med sig. Det har blivit väldigt bra; det är så lätt att hålla i och delta i ett seminarium som har så pass låga arbetsinsatser, samtalen blir snabba och intensiva.
Så nu planerar vi seminarieverksamhet för studenterna på samma sätt och kör igång under vårterminen; ett kort textseminarium kring en "klassisk konsthistorisk text" per delkurs för nybörjarstudenterna, en pågående seminarieserie för fortsättningskursen (en timmes seminarium varannan vecka) och det ska bli seminarier ledda av studenterna själva på kandidatkursen (under den första halvan av terminen). På sätt och vis är det något vi alltid gjort, flera av dessa texter har förekommit i utbildningen till och från (Wölfflin, Panofsky, Riegl t.ex.) men vi vill föra in dem utan att göra dem svåra och få igång samtal kring dem. Vi lärare är taggade för att komma igång, alla vill prata konstteori med varandra och med våra studenter.
Dessutom har jag fått de flesta av våra forskare att göra en föreläsning om hur de arbetar med teori och metod i sitt egna forskande, som en annan sida av all den teori och metod våra studenter läser i böcker. Vad gör man när man står där inför ett material som man vill skriva om?
Vårterminen kommer att bli så bra, det har varit roligt att planera schema, pedagogik och att vidareutveckla kurser tillsammans på avdelningen. Det känns som om vi tar något som fungerar mycket bra och undersöker hur vi kan göra det hela ännu lite bättre, vassare och intressantare.

Det finns en pedagogisk term för den här sortens akademisk verksamhet; "low-stake", dvs skrivande, seminarier etc med "låga risker". Det är ett mycket bra komplement till annan undervisning, någonstans i utbildningen behöver man få pröva sina vingar utan att det leder mot examen eller bedömning. Jag gillar det för egen del, så jag hoppas det ska gillas av de som läser hos oss.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar