söndag, juni 29, 2014

Ludditer

Ludditer (och sabotörer) är mer eller mindre mytiska motståndare mot teknikutveckling; fenomenen dök upp under första halvan av 1800-talet som en reaktion mot den industriella revolutionen (kanske främst mot ångmaskinen). Det var förstås dödfött och den tekniska utveckling skapade mer jobb, bättre jobb, bättre liv för fler. Bland väldigt mycket annat så skapade det utrymme för bättre tryckteknik, massproduktion av varor, reklam för och design av dessa varor, utbildning av stora delar av befolkningen; ting som tagna tillsammans gav oss dagstidningar och med dem en ökad samhällsdebatt, kvinnors rösträtt, fackföreningar, parlamentarisk demokrati. Så långt, allt väl.

Men när jag läser dagstidningar (gratis & på webben förstås) så är de där igen, ludditerna. Tekniken är en fiende mot hela mänskligheten, internetberoende är en hemsk åkomma, koppla av och köp en dagstidning (gärna flera), tidningsdöden är ett hot mot allt som är heligt etc ad nauseam. Det är helt enkelt inte sant, tidningar läggs ner för att de inte längre gör något meningsfullt. Jag får mycket snabbare och mer varierande nyheter från otaliga källor på nätet, källor som låter mig kolla deras källor och som låter mig gå på djupet med det jag vill. Inget ter sig värre än en hög med grått papper som jag måste bära till återvinning innan dagen är slut.

Dagstidningar är fyllda av gnäll om tidningsdöd och den otäcka tekniken som de inte förstår (men gå en kurs då människa, eller läs på internet hur saker funkar!), reklam, inklistarde innehållslösa telegram från TT (samma i alla svenska tidningar, ofta upprepade dag efter dag eller sida efter sida), reklam och så några tips om YouTubefilmer (gissa vilken webbsida jag använder för att få sådana?) och så ett par "krönikörer" som mest hasplar ur sig befängda åsikter.

Ingen dagstidning vill överleva, vad de vill är att allt ska vara som före internet. Om de vill klara teknikskiftet så måste de bli bättre än nätet, så här:

  1. Olika experter och amatörer måste skriva långt och initierat om det de kan eller bryr sig om.
  2. De måste göra det hela tiden om allt som händer, stort som smått.
  3. Artiklarna måste ha nästintill oändligt djup och gå att scanna av på någon sekund innan man läser vidare
  4. Artiklarna måste vara tillgängliga medan saker händer, förra timmens nyheter är mycket, mycket gammalt
  5. Jag vill inte se ointressant skit
  6. Den tidning ni publicerar måste vara anpassad efter den person som läser den
  7. Ingen reklam
  8. Inga åsikter om jag inte uttryckligen ber om dem 
  9. etc
Internet, denna amorfa och ständigt föränderliga teknik ger mig redan allt detta. Gratis. Dagstidningar var 1900-talets teknik; så journalister och redaktörer, kamma er och skaffa er nya jobb. Det finns ingen annan möjlighet för er eftersom tekniken kommer att bli snabbare, effektivare och helt annorlunda. När dagstidningen föddes var järnvägen high-tech; 100 år senare så står människor på månen. Det är den accelererande utvecklingen som tar livet av tryckta medier, och dessa tryckta mediers egna totala handlingsförlamning hjälper till. Det enda dagstidningarna har kommit på att göra för att överleva är att producera allt sämre tidningar, själv gav jag upp att prenumerera när jag hittade samma TT-telegram inklistrat i tre olika avdelningar av Sydsvenskan på samma dag (det var 2004). Man har inga riktiga fotografer längre utan excellerar i amatörbilder (som vem som helst kan hitta före dagstidningen på webben). Varför skulle jag betala för den sortens skräpprodukt?

Dagspressen är inte döende - den är död och omsprungen sen snart 20 år tillbaka. Tekniken är inte ett hot, den är ett löfte om en bättre framtid. Vad vi behöver är fler, billigare och snabbare datorer/plattor/telefoner - och snabbare nätverk fria från försök till censur eller kapitalisering. Luddism behöver vi definitivt inte.

Maslows behovstrappa i nutida version


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar