tisdag, juni 03, 2014

Skatten

I år fick jag deklarera försäljningen av min bostadsrätt på Mäster Henriksgatan och betala skatt på vinsten. För att göra det ska man kunna räkna ut vad som man får göra avdrag för. Jag fasade för det hela, men jag hade samlat alla kvitton på hög och skatteverket hade ett webbverktyg för att räkna samman de uppgifter som behövdes och jag fick samman det hela och skickade in – redan i januari hade jag gjort en snabb och slarvig uppskattning och betalat in extra pengar på mitt skattekonto för att slippa ränta på restskatten. Nu så finns det enligt appen i min telefon ett beslut om slutgiltig skatt och en utbetalning av det jag betalat in för mycket är på väg, allt har gått vägen. Men jag undrar lite - hela systemet bygger på att man är hederlig; det finns ingenstans en kontroll av mina kvitton bara mina uppgifter på hur de ser ut. Jag hade (något naivt eller oinformerat, det medges) en bild av att skattesystemet byggde på kontroll, inte på en grundläggande tilltro till medborgarnas hederlighet. Man lär sig något nytt varje dag.

PS. Det var avsevärt enklare att deklarera försäljningen än vad jag trodde; jag skötte det via webben och det tog ca en timma, mest tid gick åt till att sortera och läsa kvitton. Den hjälp man får och de instruktioner som finns är väldigt välgjorda, 1000 skämttecknare har fel; det är lätt att deklarera också försäljning av bostadsrätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar