måndag, juni 16, 2014

Odysseus

I dag är det Bloomsday, den (imaginära) dag då James Joyces roman Odysseus utspelar sig; den 16 juni 1904, 110 år sedan. Så jag tänker denna sommar läsa den - något jag försökt många gånger tidigare men aldrig avslutat. En populär guide till boken på nätet föreslår två saker som låter som goda råd i mina öron; skippa alla guider till boken & läs ett kapitel åt gången. Så då gör jag så.
Min pappa läste den ofta, jag minns hur hans pocketupplaga av boken (mörkt blågrön, tummad och sliten och med en streckteckning ar författaren på omslaget) alltid låg i närheten av hans säng och hur han ofta ägnade timmar i sträck åt att läsa den. Han kunde aldrig svara på varför han tyckte så mycket om att läsa den, så jag förväntar mig inte att finna något åt det hållet. Men det än ett arv värt att ta till vara på och en påminnelse om hur mina föräldrar lärde mig att läsa böcker och att älska bibliotek.
Copyrighten på boken har förfallit (iaf inom EU), så man kan hämta den hos archive.org; som text eller rent av som ljudbok. Jag läste det första kapitlet i går kväll och det är något av en utmaning att glida ner i det (å då är början ganska oproblematisk läsning ändå), men jag ska stanna och fortsätta framåt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar