söndag, juni 22, 2014

Samsung (undvik Samsung Smart Hub!)

Så det har inte hänt särskilt mycket, firade midsommar och det var väldigt skoj och allt sånt. Men utöver det så har jag köpt en ny hemmabio/stereo från HiFi-klubben; en Denon förstärkare, Argos högtalare (5.1) och en Samsung bluray. De fungerar utmärkt och jag har spelat Mario Kart 8 i flera dagar med stort nöje, liksom sett på film på tv och från Netflix. Efter att ha fått upp ett hyllplan idag för högtalarna och justerat in ljudet så låter det utmärkt.
En sak är mindre bra och det är blurayspelaren, Samsung BD-H6500; antagligen spelar den skivor som den ska men vem har sådana? Jag skaffa den som en slags back-up (om jag skulle vila ta fram något fysiskt media från källarförrådet) och så skulle den agera hub för Netflix och Plex. Å den gör allt detta, men den gör det bakvänt och illa. Första problemet var litet; Samsungsaker kopplar ihop sig per default via Anynet+, så när bluerayspelaren går i viloläge så stängs tv:n av, vanligen när man är upptagen med nåt annat, men det hela gick att stänga av. Ja ni förstår hur illa det är när en av de bra funktionerna är att man kan stänga av funktioner. Det kan man INTE med den värsta av de hemska lösningarna; Samsung Smart Hub. Det är smart till att börja med; javabaserade appar (som netflix- och plexklienter) kan interagera med utrustningen men sedan har marknadsavdelningen gått bärsärkagång: det är förbannat fult och fullt av appar man inte kan radera (från SF bio och andra värdelösa tjänster, åtminstone en app, accuweather, fungerar inte öht) och dessutom tar betalfilmtjänster jag inte har eller vill ha över huvuddelen av skärmutrymmet för att göra reklam för skit jag inte vill köpa. Det går inte att konfigurera, inte att stänga av något här, man kan på nåder få addera appar på en andra skärmbild. Är detta 2014? Det är så uselt så man inte tror det är sant och som sagt, det är fult; som om en amatör hade byggt en webbsida någon gång 1996. Jag tror det kommer att få stå där för de där kommande tre gångerna jag vill spela skivbaserade media - jag ska skaffa en Roku för faktiskt filmtittande. Det är obegripligt att ett så stort företag som Samsung, som gör bra tv-apparter och tråkiga budgettelefoner, inte har en susning om vad "design" är och hur det hänger ihop med användbarhet. De kan få två ledtrådar; det ska gå att använda och man ska inte försöka vinstmaximera gränssnitt. Jag är inte alls förvånad över att gamla trötta teknikföretag går under i rasande tempo, de förtjänar det.
Inget ont om anläggningen i övrigt för den låter väldigt bra, speciellt med tanke på att den inte var särskilt dyr. Men jag borde gett fan i att köpa en blurayspelare från Samsung.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar