måndag, juli 30, 2012

Måndag förmiddag

Om jag hade planerat lita av vad jag ville se i Rom så hade jag hunnit med mycket mer och sett många mer ovanliga ting. Å andra sidan hade jag inte kunnat driva runt lika mycket och det där planlösa vandrandet har sin absoluta charm.
Måndag betyder att mycket är stängt, så om jag tänkt mig för så skulle jag sparat Colloseum, Forum och Palatinen till idag; nog kunde jag ägnat dem en dag till men avstod. Så jag promenerade genom Trastevere och såg Bramantes Tempietto, såg Santa Cecilia in Trastevere (inkl det utgrävda huset under kyrkan och dess synnerligen dekorerade krypta). Passerade Circo Massimo, iofs bara en grusplan med några murar längs hälften av ena kortsidan, men vi som sett Ben Hur måste ju titta ändå! Vid Bocca della Verita var det långa köer av folk som ville ta ungefär samma foto som alla andra, med handen i munnen och allt det, så jag avstod. Ingen fick sin han avbiten när jag var där och det säger väl mest om hur pass mycket man ska lita på lögndetektorer av marmor.
Var dessutom inne i Vittoriano som rymmer ett litet museum över de krig som under 1800-talet ledde fram till Italiens enande. Det var mycket nationalistiskt på ett ganska charmigt, dammigt vis. För sju euro kan man åka hiss upp på taket och se ut över Rom. Men solsken, vit marmor och en våldsam hetta fick mig att avstå. Synd att det inte är öppet framåt kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar