söndag, juli 29, 2012

Söndag, modern och samtida konst

Dagens plan var enkel, jag skulle ta det lugnt och se Galleria nazionale d'arte moderna, och gå omkring lite. Så jag tågade iväg över Piazza del Popolo och genom parken som heter Villa Borghese (palatset och konsten där har jag redan sett så det tänkte jag hoppa över, man får vänta på sin timeslot och allt sånt så det är lite klyddigt).

Det moderna museet är inte svårt att hitta och jag var överraskad av hur bra samlingarna var; 1800- och 1900-tal med ett helt Europeiskt anslag, den mest representerade amerikanen var Cy Twombly (och han blev ju Europé med tiden). Väldigt fint att få se både Giacomo Balla och Giorgio de Chirico med verk ur hela deras produktion, inte bara från de ofta visade korta topp-åren. Dessutom blev jag på det klara med hur mycket italiensk nittonhundralatskonst som betytt mycket det finns, det är lätt att glömma när nästan all litteratur skrivs av amerikaner baserat på amerikanska samlingar.

Jag åt en ganska enkel lunch på restaurangen som finns i museet, deras uteservering var mycket behaglig; skinka, mozzarella, bröd och öl plus kaffe. Då när jag satt där och egentligen bara tänkte se vad som visade sig vara en utmärkt liten utställning kring Warhol och dagstidningar så slog det mig att MAXXI, den helt nya utställningsbyggnaden för samtidskonst ju inte var så långt borta. Så efter en knapp timma Warhol gick jag dit, det var en svettig varm vandring, om än inte så lång.

Nå, Zaha Hadids byggnad är imponerande och förra gången jag var här så var också utställningarna det. Det var de inte den här gången, det var halvtomt och det som visades handlade mest om byggnaden (typ arkitekturmodeller och arbeten av unga arkitekter med att göra installationer kring byggnaden), sammanlagt fanns det den denna gång fyra-fem verk värda att se, så som Kara Walkers här ovan, med titeln For the Benefit of all Races of Mankind (Mos'Specially the Master One, Boss). An Exhibition of Artifacts, Remnants and Effluvia Excavated from the Black Heart of a Negress II (på bilden ovan). Kunde senare på webben se att man avsatt styrelsen för MAXXI tidigare i år då de vägrat slakta sin budget och verksamhet, tänka sig. Nu är det nån slags politiker som styr så jag antar att stället är dött och stängt inom ett år. Synd då det var så oerhört levande senast.

På vägen hem, som var ganska lång så stannade jag vid Pantheon för en Aperol Spritz. Det var också mycket skönt. Ikväll ska jag kasta mynt in Fontana di Trevi så jag helt säkert återvänder till Rom igen! Två dar kvar än!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar