tisdag, juli 03, 2012

MDNA 2012 [extas och eufori]

Ok, svenska kritiker är smågriniga och gillar inte Madonnas show. Jag tror det beror på att hon var allt de inte förväntade sig, de ville se en glad dansvänlig popflicka med lite kittlande erotikinslag. De fick en elak, hård och senbarock Madonna som lade lager vid lager, använde extrema mängder (ofta helt otrolig) scenteknik. Ilska var ett genomgående tema och det slog emot en inte som bittert eller surt, men som en väldigt kraftfull energi. Så här ungefär; under öppningsnummret "Girl Gone Wild" så är scenen en slags medierad överdriven gotisk katedral (i nästan 1:1 skala) som gång på gång vänder på sig och faller samman i drivor av krossat glas, i "Gang Bang" så är det splatterfilm i maxiformat, och i "Gimme All Your Luvin" så faller alla begränsningar och det är ett magnifikt underbart överlastat spektakel. Fler saker jag älskade, som kritikerna hatade; det var intill bristningsgränsen en fylld show med hänvisningar till mängder av saker i ett helt rasande tempo (en ny sångrad, en kroppsrörelse, en bild som flimrar förbi eller ett fragment av en gammal hit) - som gjort för de av oss som har internetålderns snabba och smarta uppmärksamhet. Hon spelade nästan bara nytt material (MDNA), och de äldre låtar som var med gjordes med ett undantag i nya versioner - "Like a Virgin" blev helt underbar i pianoversion och valstakt. Det enda vi såg av gammalt material var "Like a Prayer" med gospelkör (som alltid), det är en låt jag aldrig varit glad i men hela publiken sjöng med och dansade så jag ska inte anmärka på den.
Det var kort sagt en helt underbar show, jag älskade varje sekund och jag fick andan slagen ur mig av dess underbara maximerade barocka/postmoderna storvulenhet. Väl värt varenda krona, och ni som inte var där har missat nåt.
Visst ja, det skrevs en del om att det inte var utsålt (40.000 av ca 45.000 biljetter sålda) - det såg jävligt fullt ut i alla fall. Och det skrevs om att en del gick hem; jo jag såg ett medelålders par gå hem kring 11.30. Stämningen på väg ut (ca 00.30) var dock nåt annat - folk var euforiska, muntra, onyktra och sjöng med i "Girl Gone Wild" som strömmade ut ut en bil som passerade. Å jag äger nu ett "Boy Gone Wild" linne, jag är 46, hahaha :-D

Inte lätt att ta mobilbilder, på plats två timmar innan showen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar