söndag, september 15, 2013

Kultur


Jag jobbar som lärare i konsthistoria, jag jobbar på en institution i kulturvetenskaper och därför antar så många att jag bara måste älska alla sorters kultur. Det gör jag inte. Väldigt många olika uttryck är intressanta, men det behöver inte alls betyda att jag tycker om dem. Smak respektive intellektuella intressen är två olika saker. Kulturkonsumtion handlar om njutning, mitt arbete är just ett arbete - det kräver tid och koncentration. Det är ett helt annat sätt att ta till sig kulturella uttryck. Jag gillar opera och dans; men jag kan mycket lite så för mig handlar det bara om en känslornas retning och njutning. Jag ägnar massor av tid åt konst, design och arkitektur så jag reagerar ofta ganska annorlunda på det jag ser.
Med det sagt så har jag den här helgen trillat över två filmer som måste ses. Film ligger någonstans i kanten av det jag gör, ett visuellt fenomen bland andra. Kan jag med gott samvete rekommendera dem? Kanske. Escape from Tomorrow är en skräckfilm inspelad på Disney World utan Disney inc.'s tillstånd, de kommer att försöka stoppa den och troligen lyckas de (Disney och den där musen är vad som driver på allt mer bisarr amerikansk copyright-lagstiftning, de gör enorma investeringar i lobbyarbete). Synd, för trailern ser fantastisk ut (nedan) och bra film bör inte stoppas av sådana tramsigheter som företags fantasier om sin image. Men den lär få spridning ändå. Gay Niggers from Outer Space är något helt annat; en film som definitivt vill bråka med all anständighet, men som blir hysterisk rolig av just det. Finns i sin helhet tillgänglig online (nedan), tror inte att den någonsin varit aktuell för traditionell distribution.
Om jag vill hitta kultur så är det av detta slag, hårt, kantigt, ofullgånget och fullt av uppfinningsrikedom och motstånd mot gällande hegemonier. Inte nåt småblommigt i en trädgård, inte något älskat och smakfullt, å aldrig någonsin vitt och fräscht.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar