lördag, november 09, 2013

Reklamtrötthet

Häromkvällen lyssnade jag på radions P1, ett program med ett inslag om reklamtrötthet (och om hur reklammakare hittar nya än gräsligare vägar att lura oss) men jag kan dessvärre inte hitta programmet igen. Nåväl, det fick mig att inse att jag gett upp på nästan allt som har med reklam att göra; jag har inga dagstidningar längre, har Adblock i webbläsaren sedan länge, lyssnar på radions P1 (oftast via podcast) och ser på SVT1, SVT2 och Kunskapskanalen och inget annat, film (å TV-serier) ser jag på Netflix. Jag trodde jag gjorde alla dessa val för att kunna bestämma när jag ville se eller höra saker, men det slår mig att de i lika hög grad är en flykt från reklam. Jag brukade betala 400:- i månaden för Canal Digitals stora programpaket, 160 kanalen eller nåt (och ingenting att se) och det var 400 spänn för att få in ett utbud som kändes som om det bestod av 50% reklamtid; totalt j-a värdelöst.
Radio, iPad program som Zite och Flipboard, ljudböcker, mina egna tryckta böcker från mitt egna nya bibliotek (borde det heta något? Russell Memorial Library?), Netflix - det räcker mer än väl. Reklam tolererar jag i det magasin jag prenumererar på (eftersom det är så lite och så ovanlig reklam); i Expo och Arena. Jag har nästan gett upp YouTube; de där tre sekunderna reklam som ständigt dyker upp får mig att mest känna avsmak för hela prylen.
Det är skönt att slippa detta ständiga malande; reklam kunde fungera också för mig om den inte var så ohyggligt monoton; det är samma trams som upprepas om och om igen, samma varumärken som ska slås in med våld. Den kunde funka om den inte var så infantil; den ska hela tiden tala till och skapa känslor - som om jag var ett barn som inte klarade av ett redigt tilltal i sak. All ny internetbaserad teknik gör det enklare att strunta i reklamvärlden, den svarar med att pumpa ut mer av samma vara. De har verkligen inte fattat; om dina gäster inte gillar den hundmat du serverar så är lösningen inte att servera fler och större portioner. Lösningen är att ge upp och lägga sig ner och dö.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar