måndag, februari 18, 2019

Chrons och planer på långvandringar

Kom på att det kan låta underligt att både ha en kronisk magsjukdom, Chrons, som kräver akutsjukvård då och då och att samtidigt planera att gå långt ute i skogen. Men de går att klara av tämligen riskfritt. Att gå på skåneleden är helt riskfritt; det är nära till transporter i Skåne. Magproblem i samband med Chrons kommer inte helt oannonserade, jag får vara bättre på att känna av signaler innan jag ger mig iväg och låta bli att chansa. Största risken ute på vandring är att äta något som kan ställa till det akut; det är ting som kan fastna i tarmen där det är trängre passage (vilket jag antagligen har på en bit av tunntarmen nu igen); så inga nötter och ingen svamp. Mer försiktighetsåtgärder än så tänker jag inte genomföra i år; om jag ska gå Kungsleden eller Sthlm-Malmö på Europaled 6 så ska jag ta ett snack med min läkare innan och be om att få sänkan kollad (så att jag inte har en aktiv infektion i kroppen) innan jag ger mig ut. Chrons är inte en sjukdom som påverkar mig hela tiden; den kommer i skov och inte ens under ett skov är allt uselt. De allra flesta dagar mår jag prima, och träning (både styrka och kondition) får mig att må mycket bättre, på samma sätt som alla mår bättre av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar