söndag, februari 10, 2019

Prylar, del 1 (de tre stora och kostsamma)

Det är oxveckor, mörkt, kallt, blött och bara en väldig massa jobb att gräva ner sig i. Så jag planerar och funderar över sommarens vandring så ofta jag har en stund över. Alltså kan jag lika väl skriva lite här. Jag har relativt lite campingutrustning eftersom de flesta av mina semestrar har gått till storstäder och hotel. När jag varit ute och gått tidigare så har jag använt mina sandaler eller gamla löpskor och vanligen tagit bussen hem på kvällen. Så nu behövde jag skaffa en del nytt, och en del av detta var inte påfallande billigt. De tre största utgifterna är i fallande ordning kängor, ryggsäck och sovplats. Så här har jag gjort inför sommaren men det kan vara värt att notera att jag har en tanke på att gå Kungsleden 2020, så det finns med som en baktanke i allt. Jag vill inte gärna köpa halvdyra saker som funkar i Skåne men som måste köpas på nytt för Norrland liksom.
Ryggsäck: Osprey Atmos AG 50 (2199:-)
Osprey ryggsäckarna verkade vara det bästa valet, de är i nylon och har rykte om sig att vara väldigt hållbara. Jag gillar att denna kom med ett regnskydd och med extra förvaringsfack i locket. Andra ting jag uppskattar är systemet av ram och nät som håller den en bit borta från ryggen (det som Osprey kallar AG, Anti Gravity) och att det går att justera nästan alla aspekter på den. Jag köpte min på Naturkompaniet för att kunna få hjälp med att hitta rätt storlek och modell, men kunde ha sparat nån hundralapp genom att beställa online. 50 liter verkar vara en lämplig storlek även om friluftsfrämjandet (via vandringsguiden.se) rekommenderar betydligt större ryggsäckar. Jag har inga planer på att vandra ultralätt, men jag tänker inte släpa på mer är max 15 kg, inkl vatten.


Jag har en enkel hammock/hängmatta sedan förra året, en Ticket to the Moon. Den har jag varit ute och sovit i men den saknar myggnät och tarp ("tak" ungefär). Jag visste iaf att jag gillade enkelheten med en hammock och att de är väldigt sköna att sova i, i jämförelse med att sova på marken. Så efter att ha tittat runt lite så blev det en Hennessey, men jag vet ganska lite om andra märken. En hängmatta går att anpassa för kallare väder, men jag tänker mig den som en uttalad sommarlösning, speciellt här nere i Skåne när det finns träd överallt. Om det blir vandring på kungsleden 2020 så behöver jag ett tält (inte så gott om träd på fjället!), jag har ett gott öga till Hilleberg Nallo 2 (8400:-) men det beslutet får vänta ett år, minst. En oväntad bonus var att Hennessey hade en kampanj där man fick med deras snakeskins (vilka man verkligen vill ha eftersom de gör upp- och nedpackning mycket smidigare!) och vattentrattar för tarpen (dessa två får man tydligen alltid med om man beställer direkt från Hennessey) plus en bonus-hammock som egentligen skulle vara deras barnmodell "scout" men då den var slut så fick jag en Expedition Classic som troligen är stor nog för mig och väger lite mindre än den jag köpte. Eventuellt så ger jag mig ut med den lite mindre av de två i sommar och hur det än blir med det så ger det mig skäl att testa dem på nån helgtur i vår!


Vandringskänga: Lundhags Jaur II mid (3800:-)
Strikt talat så tror jag att jag inte alls skulle behöva en känga för Skåneleden, det är väl preparerade leder hela vägen och tämligen enkel terräng. När jag ser på amerikaner som är ute på långa vandringar (AT och PCT) så har de löpskor för terräng och illdissar kängor. När jag talar med folk jag känner som varit ute mycket så säger de tvärt om. En kille på naturkompaniet sa att jag var så gammal att jag borde ha kängor. Å till sist bestämde jag mig för kängor ändå, jag vill gärna ha det stödet kring fot och anklar. Att det blev Lundhags beror på deras goda namn och på att de kan reparera slita kängor. Jaur är en skalkänga; så den har inget foder och den ska därför kunna torka tämligen snabbt vilket jag ännu inte hunnit testa. Den ter sig väldigt gedigen. Jag beställde denna från outnorth.se då de ger 20% rabatt till medlemmar i STF, vilket var lika bra eftersom inga butiker hade dem hemma. 

Så över lag så siktar jag på hyggligt lätta prylar, men inte på det extrema lättviktssegmentet, detta mest eftersom de allra lättaste sakerna är många gånger dyrare och markant mindre hållbara. Jag försöker också hitta billigare alternativ, men just ryggsäck, sovplats och skodon verkade vara fel ställe att spara stort på. Men jag kan ha fel där - jag är inte en väldigt erfaren vandrare. Ännu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar