tisdag, februari 12, 2019

Dagdrömmar, planering SL1

Allt planerande handlar inte om prylar, det som kommer först är dagdrömmarna och för min del betyder det att sitta och titta på kartor och fundera över vad som är möjligt och hur det kan tänkas bli. Skåneleden har en mycket bra webbplats som beskriver de olika lederna, det fins fem stycken: SL1 kust till kust, SL2 Nord till syd, SL3 Ås till ås, SL4 Österlen och SL5 Öresund, de bildar ett  nätverk av leder över Skåne (och de flesta landskap har liknande system av leder på plats). SL1 kust till kust var den första jag funderade över att gå, och det var den första delen av skåneleden att öppnade (1978). Så en av de första saker jag gjorde var att beställa en karta över den leden, 150:- tryckt på nån slags papper/plastmaterial som ter sig extremt beständigt och samtidigt smidigt. Nu är hela leden utmärkt med orange markeringar och med pilar i korsningar, det finns telefontäckning nästan överallt så google maps skulle funka och man kan dessutom ladda ner lederna som GPX filer och ha med på en offline gps-läsare med nedladdade kartor på sin telefon (jag använder gpx viewer, som kostar några få kronor och är väldigt basic, men pålitlig). Men det är ändå något med att ha en karta på köksbordet och titta på rutten, steg för steg. Å ur säkerhetssynpunkt så bör man ändå ha med sig karta och kompass (och vet hur man använder dem) när man är ute på en längre tur; måhända overkill i Skåne där det bor folk nästan överallt, men kartor är roligt!


Om du förstorar kartutsnittet till höger genom att klicka på det så är det den första etappen av SL1; huset som kallas Johannes hus på kartan, strax efter Grundsjön, är mina föräldrars torp, en plats där jag tillbringade massor av tid som pojke!
Det andra sättet att drömma sig bort är att se på filmer från andras vandringar; det finns tyvärr inte så många filmer från Skåneleden som  är speciellt roliga men jag trillade över filmen nedan om att gå Kungsleden, från början till slut, och den var väldigt inspirerande. Tanken är att gå den sträckan 2020 om allt funkar i år! Jag planerar inte att göra någon film eller vlog av min vandring - jag vet att jag vill strunta i telefonen och nätet i så hög grad som möjligt på semestern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar