måndag, februari 11, 2019

Prylar, del 2. Mat och vatten

Här tänker jag smått och enkelt. Jag kommer som mest att behöva bära mat för sex dagar på Skåneleden och jag kan handla (i vanliga matbutiker) flera gånger under turen. Ser på filmer på youtube från amerikanska trails så är det mycket mer tätbefolkade och de har mängder av specialbutiker längs vägen som man kan skaffa utrustning och frystorkad mat från. Så blir det inte i Skåne; det blir Ica eller Coop och vad än de råkar ha.


Mitt kök kommer att bestå av en gasolbrännare (från Biltema) och en titanmugg på 6,5 dl (från nåt kinesisk bolag via amazon - OM den faktiskt kommer fram). Inte mycket att säga om detta; det är en slags minimal matpackning (jag ska ha med en spork och en hopfällbar mugg också, bägge från Clas Ohlsson) för att koka vatten och värma mat/kaffe. Det finns mycket dyrare/lättare/bättre/mer kompletta system, men jag räknar med att klara mig på detta plus en och annan pizza längs vägen. En fundering här är om jag ska ha med en eller två gasolflaskor. Jag har sett siffran 10 gram gasol för att koka en halv liter vatten (men jag har inte mätt min egna set-up, vilket jag bör göra). Om den siffran stämmer så borde jag ha två, och jag vet inte om det finns gasol att köpa längs vägen (bensinmackar brukar ha). Priset för alltsammans taget samman är ca 500:-.


Vatten kommer jag att bära i en vattenblåsa för 2 liter från platypus och jag tar med mig ett filtersystem från samma tillverkare för att rena sjövatten om det skulle behövas. Jag lär också ha med en extra vattenflaska om en liter; så allt i allt kan jag bära tre liter om jag måste. När jag ser på kartan så verkar det finns gott om vatten längs med vägen så jag tror inte det blir något problem. Vattenblåsan passar i ett särskilt fack i min ryggsäck och har en slang med munstycke så jag kan dricka medans jag har ryggan på. Filtret klarar att filtrera bort bakterier, men inte virus; det torde vara bra nog. Det klarar naturligtvis inte miljögifter men jag tror de är ett mindre problem eftersom jag inte ska stanna vid samma vattendrag hela tiden. Just nu har jag Playtpus filter; när det blir tid att byta köper jag nog själva filtersatsen från Sawyer. Jag köpte denna för att jag ville ha ett flexibelt system för att filtrera med hjälp av tyngdkraften, istället för att pressa vattnet genom påsar eller suga det genom sugrör. Enligt spec. så klarar systemet 1 liter per minut, men jag har inte testat än. Kostnad för vattensystem hamnar kring 1000:-.

Jag komer att köpa en del frystorkad mat i förväg, och packa saker som havregryn, snabbkaffe, potatismos och couscous med hemifrån. Planering av olika saker att äta pågår för fullt; färdig frystorkad mat är dyrt, kring 90:- per portion, så jag vill inte planera allt kring det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar