tisdag, september 06, 2011

Vid datorerna, bygger föreläsning

Ännu en arbetsdag full av tänkande och fipplande; gårdagens föreläsning (3 timmar Walter Benjamin (typisk och ganska trist biografisk wikipediartikel) och Passagearbetet (riktigt dålig artikel, om jag hade tid så skulle jag skriva om den) på engelska) och det gick bra; jag kan ju bara hoppas att det jag ville få sagt gick fram men jag var hela tiden helt på det klara med var jag var i mina resonemang och vart jag var på väg. Det brukar vara ett bra tecken. Föreläsande är ingen exakt teknik, det handlar om att tänka och prata samtidigt, vara väl påläst, ha ett manus som är strukturellt sunt så man kan plocka upp tråden ur det när man behöver och att ha ett mål med sitt pratande. Finns målet där så följer resten med. Däremot är det väldigt svårt att under tiden man pratar ha någon klar bild av hur det man säger uppfattas; man känner av de allmänna stämningarna i gruppen ganska lätt; intresse, stress, nöje, sömnighet, agression. Ibland kan man justera det under resans gång. Men för att veta vad som faktiskt gått fram behöver man lusläsa tentasvar och essäer, samt göra bra kursutvärderingar (sådana där man får veta nåt om kursinnehållet, inte de där man betygssätts som en bra eller dålig lärare).
Idag blir det till att skriva en kortare föreläsning till i morgon, den är långt innanför välkända ramar (det handlar om Paris historia) så det ska inte vara så stressigt. Jag har dispositionen av det hela klar för mig sedan länge och jag har som hastigast snackat om den med några kollegor. Ska föreläsa tillsammans med Cecilia, det är alltid roligt att prata tillsammans med en kollega.
Katten ovan kommer från denna hel orelaterade artikel, men den kan gott få vinka in lite framgång också åt mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar