onsdag, juni 16, 2010

Film

Film på dvd är ok, men det har inte den där underbara koncentrationen som man kan ha på bio. Men numera har man inte mycket val, på bio visas bara skräp. Jag brukade älska bio, men nu vete fan. Hursomhaver, jag köpte Amorosa på dvd innan idag och det är en helt fantastisk film; med Stina Ekblad och Erland Josephsson (och Inga Gill, Philip Sandén och många fler, kolla in skådespelarlistan) i rollerna, Mai Zetterling regisserade och det handlar om Agnes von Krusentjärna. Allt är så oerhört bra.
Det är några få filmer jag ser om och om igen och som alltid ger mer, Amorosa är en av dem. Resten? Jo jag tror jag kan göra en slags lista, men alla kommer nog inte med för minnet är svekfullt; Sally Potters Orlando är den film jag älskar mest av alla och den ser jag ofta, tv-serieversionen av Angels in America likaså (men den är svårare att se om). Resten är än så länge mindre storheter, bra men inte essentiella för att leva; 24 hour party people, Velvet goldmine, Party monster, Kvinnostaden, Salo eller sodoms 120 dagar, Safe, Wittgenstein, My own private Idaho, Elephant, ZOO, Dränkta i nummerordning, listan kan bli ganska mycket längre är jag rädd. Men börja med Orlando och Amorosa, det är de viktigaste filmerna jag sett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar